img

Domowe żelki - pyszne, zdrowe, kolorowe

Zdecydowana większość dzieciaków (i to nawet tych zupełnie dorosłych) wprost uwielbia żelki: są słodkie, mięciutkie, kolorowe i… niekoniecznie zdrowe. Niestety, w skład gotowych żelków zwykle wchodzi albo cukier, albo syrop glukozowo-fruktozowy, nie wspominając już przez litość o sztucznych dodatkach smakowych i chemicznych barwnikach. Samo zdrowie, prawda?

Alternatywa
Podobno, jeśli chcemy, by coś zostało zrobione naprawdę dobrze, powinniśmy zrobić to sami – mamy wiec dla was kilka przepisów na domowe żelki. Ich produkcja nie jest skomplikowana, za to efekty są zachwycające. No i pozbywamy się przykrego poczucia winy, że kolejny raz kupiliśmy jakiś niezdrowy produkt, który w dodatku spowodował, że ulubione jeansy magicznie nam się skurczyły. Znowu.
Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, jednam mała uwaga: pamiętajmy, że żelatyny, która stanowi główny składnik żelków, NIE należy gotować. Jeśli chcemy uzyskać żelki o właściwej konsystencji, należy stopniowo ją podgrzewać, ciągle mieszając i… wykazać się odrobiną cierpliwości. 
Jeśli chodzi o produkcję domowych żelków, to mamy do wyboru dwie opcje, które w gruncie rzeczy są dość podobne – wszystko zależy od tego, czy dysponujemy sokiem, czy słodkim syropem z owoców.

Opcja 1: żelki na bazie soku owocowego
Do przygotowania tego typu żelków będziemy potrzebowali:
100 ml soku owocowego; sok może być dowolny, ale oczywiście najlepiej, by był domowej roboty
6 łyżeczek żelatyny (opcjonalnie 8 listków)
1, 5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżkę cukru lub ksylitolu (cukru brzozowego)
Żelatynę zalewamy sokiem i odstawiamy na kilka minut, by napęczniała, po czym dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszając podgrzewamy. Gdy składniki się połączą, wlewamy wszystko to foremki na lód i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Po tym czasie żelki są gotowe.

Opcja 2: żelki na bazie syropu z owoców
Do przygotowania tego typu żelków będziemy potrzebować:
50 ml syropu z dowolnych owoców
50 ml wody
I podobnie, jak w przypadku żelków z soku, 6 łyżeczek żelatyny oraz 1,5 łyżeczki soku z cytryny.
Procedura wygląda następująco: żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w innym garnuszku podgrzewamy syrop z sokiem z cytryny, a następnie przelewamy do żelatyny i mieszamy dokładnie (możemy dodatkowo podgrzać, ale nie gotować). Potem, podobnie, jak w poprzednim przepisie, przelewamy płyn do foremki na lód i umieszczamy w lodówce.
Prawda, że to nic trudnego?

Zobacz również